Vissza a Rólunk

article_main_img

A turbófeltöltő története

A turbófeltöltés közel egyidös a belsöégésü motorral. Gottlieb Daimler és Rudolf Diesel már 1885-ben, illetve 1896-ban elkezdték vizsgálni, hogy az égéslevegöt hogyan lehetne elősüríteni a teljesítmény növelése és a fogyasztás csökkentése érdekében.
1925-ben Alfred Büchi svájci mérnök volt az elsö, aki sikeres turbófeltöltést hajtott végre a kipufogógázzal, és így több mint 40%-os teljesítménynövelést ért el.

A turbófeltöltök elsö alkalmazásai a nagy méretü motoroknál valósultak meg, föként hajók esetében. Az autóiparban elöször teherautó motorokon használtak turbófeltöltöt. 1938-ban a svájci Saurer gépgyár készítette el az első turbómotort teherautók számára.
Az 1973-as első olajválság után a turbófeltöltés egyre inkább elfogadottá vált az ipari dízelmotorokban. Egészen idáig a turbófeltöltés magas befektetési költségeivel szemben csak a minimális üzemanyag megtakarítás állt. A 80-as években bevezetett, fokozatosan szigorodó károsanyag kibocsátás szabályozás következtében egyre több teherautó motort szereltek fel turbófeltöltövel, így manapság gyakorlatilag minden teherautó és kamion motor rendelkezik ezzel a szerkezettel.

A 70-es években a turbót elkezdték a motorsportban használni, és ez igen népszerüvé tette a turbómotoros személyautókat is. A „turbó” kifejezés divatos lett. Ekkor már majdnem minden autógyártó kínálatában szerepelt egy turbófeltöltövel ellátott benzinmotoros csúcsmodell.

Ez azonban néhány év múlva megváltozott, mert bár a turbófeltöltéses benzinmotor erösebb volt, használata nem bizonyult kedvezőnek. A „turbólyuk” a turbófeltöltök késleltetett válaszideje (tömegtehetetlenség) miatt ekkor még viszonylag nagy volt, és ezt nem kedvelték a vevök. A személyautókban alkalmazott turbómotorok nagy áttörése 1978-ban majd 1981-ben következett be, az elsö turbódízeles személyautó bemutatásával. A feltöltö használatával a dízelmotor hatékonysága nött, majdnem olyan könnyü lett a vezetésük, mint a benzinmotoroké, és a károsanyag kibocsátás is csökkent.

Ma a turbófeltöltéses benzinmotorok szerepe nem elsösorban a teljesítménynövelés, hanem az üzemanyag fogyasztás csökkentése és a kisebb széndioxid kibocsátás miatti alacsonyabb környezetszennyezés. Jelenleg a turbófeltöltés alkalmazásának elsődleges célja a kipufogógáz energiájának felhasználása az üzemanyag fogyasztás és a károsanyag kibocsátás csökkentése érdekében.

Overlay Title

close